Här bor vi och våra hundar

Min första labrador fick jag 1971. Han var min sällskapshund, vi gick i skogen och tränade lydnad på brukshundsklubben, han blev 13 år. Vår första tik var Fanta. Hon var en underbar tik som älskade att apportera och hon visade att labradoren kan lära sig vad som helst och vill det också. Tillsammans har vi tävlat lydnad, startat på jaktprov och varit på utställning.

Några år senare kom ytterligare en tik från samma tiklinje, Pepsi, till oss nu med tanken på att föda upp labradorer. 

Kenneln startade 1998 med en kull på Pepsi. Det blev 9 svarta, friska, pigga, glada och vackra valpar. Vårt mål med uppfödningen är att kommande generationer ska vara som våra två första tikar. Det vill säga friska, vackra duktiga hundar som man kan ha kul med i utställningsringen, i skogen, på lydnadsplanen eller vad man nu vill göra med sin hund.

Från Pepsis andra kull behöll vi  Fanny, som har fått tre kullar innan hon nu gått i pension. Hennes dotter Nova skulle föra linjen vidare, men tyvärr fick hon kastreras pga livmoderinflammation innan hon hade fått några valpar.  2002 fick jag chansen att köpa in  en tikvalp, Mira, undan den engelska tiken Charway Ballycora, en underbar tik som var mycket lik Pepsi i både sätt och utseende. De var dessutom lite släkt, Miras tiklinje kommer i rakt nedstigande led från Pepsis morfars mor.  Mira är nu pensionerad efter två kullar men hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn finns till avel hos oss, Fia , Lisa, Lancia, Gullan och Maggi.  Vi har även en hane till avel numera, Miras barnbarn Bamse.

Om mig


Jag har vuxit upp med labradorer och började min bana på brukshundsklubben.   Sedan sent 80-tal har jag varit medlem i Svenska kennelklubben SKK, Svenska Spaniel och Retrieverklubben SSRK och Labradorklubben LRK. Jag har suttit i styrelsen för labradorklubbens östgötastyrelse i två omgångar, som sekreterare i mitten av 90-talet och som ordförande under 2008 (2009).  Jag har även flera gånger under åren varit en del av Labradorklubbens Avelsgrupp.

Jag har utbildat mig inom hund  genom att gå ett flertal kurser inom lydnadsträning, viltspår, jaktapportering och mentalkunskp för jakthundar.  Jag har genomgått exteriörbedömningskurser steg 1 och  steg 2 med fokus på labrador och även steg 2 och steg 3 med fokus allmänt på hundar. Hösten 2010 gick jag SKKs centralkurs i Anatomi och bedömningsteknik och jag är godkänd på proven.  Jag har utbildat mig till ringsekreterare och jobbar som ringsektreterare på utställningar. Jag har gått uppfödarutbildning och jag har undervisat på uppfödarutbildning och instruktörsutbildningar på flera hundklubbar. Jag har även lärt mig massor om uppfödning genom mina mentorer.

Jag har tränat och fört hundar till pris på lydnadsprov, jaktprov, viltspår och utställning, genomfört praktiska viltspår (läs städat efter slarviga grannar till jägare) och tränat agility.

På senare tid har jag studerat djurs beteende på universitetet, speciellt hundars beteende,  och har en kandidatexamen i Etologi.


Jag och min första labbe, 1974